Halvtidssummering
Innehåll
- Första året i CriseIT 2
- Digitala krisövningar mer aktuella än någonsin
- Övningsbanken
- Demo-øvelse skoleskytning ga nyttige erfaringer
- Vetenskaplig artikel om pedagogiska erfarenheter av krisövningskonceptet i Canvas
- Erfarenheter från genomförda övningar
- Utvecklingen av DSS – gjennomforde funksjonstester
- Utveckling av utbildningsmoduler – vad har du för utbildningsbehov?
- Hallo AppieMode!
- Publicerad forskning i CriseIT 2
- I media
- Kontakt
Första året i CriseIT 2
Prosjektet CriseIT 2, som startet opp 1.1.2019, er nå omtrent halvveis i det tre-årige forløpet. Siden første prosjekt i CriseIT-serien startet i 2016 har Karlstads Universitet, Høgskolen i Innlandet og flere samarbeidspartnere jobbet med å utvikle metoder og digitale verktøy for god kriseberedskap på tvers av grensen. Prosjektet har som mål å bygge opp en kunnskapsbase som kommuner og andre relevante aktører kan dra nytte av. Dette har blant annet resultert i flere IKT-verktøy som gjør det mulig å øve beredskapen oftere, bedre, billigere og på tvers av grensen. Vi er nå i en fase der vi tester, forfiner og videreutvikler verktøyet og metodikken.
Våren 2020 har tydeligere enn noen gang før vist behovet for digitale kriseøvelser. Arbeidsplasser og skoler måtte raskt over på nettbaserte løsninger, og kravet om sosial avstand fortsetter og kan bli langvarig. Digitale møter så vel som digitale kriseøvelser blir en naturlig del av hverdagen. Testing og utvikling av krise- og beredskapsplaner er nå en prioritert aktivitet for mange organisasjoner. Det samme kan være tilfelle når det gjelder å øve på scenarier som krever kunnskap om begrensninger, reglene og lovene som gjelder i nabolandet.
Denne våren har vi rukket å teste digitaliserte øvingsopplegg i flere brukerorganisasjoner, på begge sider av grensen. Tilbakemeldingene på dette er gode, og vi mener at CriseITs digitale øvelseskonsept kan bidra i til å dekke opplæringsbehovet som oppstår nå. Vi fortsetter å følge pandemiens utvikling og vi er åpne for samarbeid og innspill for å utvikle digitale beredskapsøvelser som er tilpasset aktualiteten i dagens situasjon og et fremtidig trusselbilde.
REFLEKTIONER OM CORONA:
“I stor grad handler det om at møtene har skjedd på digitale plattformer, men noen få kriseøvelser har blitt utsatt ettersom de krever fysisk oppmøte”
Amund Ole Flesvik, Aeger Group og University of Nordland
REFLEKTIONER OM CORONA:
”Jag tror att vi kommer ha en större mognad för digitala övningar eftersom vi nu har större digital vana generellt.”
Elin Wolf, Karlstadregionens räddningstjänstförbund
REFLEKTIONER OM CORONA:
”vi hadde hatt godt av å øve mer på kontinuitetsplanlegging; hvordan vi kan opprettholde krisehåndteringsevnen hvis sentrale resurser faller bort på grunn av sykdom eller karantene.”
Mathias Johnsen, DSB
Digitala krisövningar mer aktuella än någonsin
CriseIT följer Coronapandemins utveckling och diskuterar effekterna, inom projektgruppen och med referensgruppens parter.
Projektets digitala övningskoncept skapar goda möjligheter att öva på utdragna händelser eftersom interaktionen kan ske distribuerat och till och med asynkront. Övningar kan på så sätt vävas in i det dagliga arbetet under långa tidsperioder. Vidare skulle ett framtida användningsområde för de AR-lösningar som utvecklas i projektet kunna vara att öva på hur virus sprids i olika miljöer.
Läs mer i artiklarna:
Coronapandemin gör digital krisövning mer aktuell än någonsin
Hamar Arbeiderblad – ”Ressursene som ikke fantes”